Boule håller skrattmusklerna i trim

Bert Kempe använder sitt exakta ögonmått för att se vem som är närmast ”Lillen”.

Boule är en sport är på frammarsch. Varje vecka träffas ett gäng pensionärer i Änge, Offerdal, för att spela. Vem som vinner är kanske inte det viktigaste utan det är att få träffas, prata och skratta lite.

I Änge skolas gymnastiksal i Offerdal arrangerar PRO Offerdal boule. Det är ett gäng pensionärer som varje måndag under vinterhalvåret samlas och spelar några matcher.

– Vi började för ungefär 15 år sedan. Vi håller på två timmar per gång. Under sommaren träffas vi två gånger i veckan och spelar, berättar Sören Söderqvist som är bouleansvarig i PRO-föreningen.

Idag är de 9 som är i full färd med att spela. I vanliga fall brukar de vara 11–15 personer som kommer. De har delat upp sig i fyra lag och det gäller att hålla tungan rätt i mun när man siktar och kastar i väg kloten så att man kommer så nära det lilla klotet, som i boule kallas ”Lillen”, som möjligt. Eftersom man idag spelar inomhus använder de sig av läderklot.

– Det skulle bli fula märken i golvet om vi skulle använda de metallklot vi har när vi spelar utomhus, säger Sören.

När man har kastat iväg alla klot ser man vilket lag som ligger närmast ”Lillen” med sina klot och räknar då ihop poängen. De lag som först kommer till 13 poäng vinner matchen.

– Vi lottar lagen så att alla ska få spela med alla, berättar Sören.

På sommaren spelar man utomhus på de fyra banor som föreningen har ställt i ordning i Änge.

Då är det lite mer allvar för då är det seriespel med andra föreningar i kommunen. Det har gått ganska bra för gänget från Offerdal.

– Vi har blivit tvåa en gång i kommunmästerskapen, och i distriktsmästerskapen har vi vunnit en gång, berättar Sören stolt.

Boule är som vilken materielsport som helst. Det finns allt från billiga set som man kan köpa på macken till måttbeställda klot som ligger perfekt i handen. Att ha de ultimata kloten eller vinna är kanske inte det viktigaste.

– Vi tar det som en lek. Det är roligt att träffas. Det blir en social stund tillsammans. Vi vill gärna att flera kommer och spelar med oss. Nu i sommar har vi planer på att ha ”prova på-dagar” i Änge så att flera kan få testa på. Det är ett spel som passar många och det ger också lite motion. Vill man vara med så är det bara att kontakta mig, säger Sören innan han plockar upp några klot och ger sig in i matchen igen.

TEXT OCH FOTO KJELL-ERIK JONASSON

Det glada boulegänget i Offerdal, Karl-Göran Eriksson, Anna-Greta Eriksson, Bert Kempe, Sören Söderqvist, Hans Sundqvist, Birgitta Sundqvist, Eva Sühl och Siv Kempe.